Sjonge jonge

  • Hans

    ben gisteren terug gekomen uit La Palma. Al zittend o phet vliegveld even contact opnemen met thuis natuurlijk dat alles volgens schema zal verlopen en dan krijg je te horen dat het 5 graden is met een bak regen …. kijk je naar recht … 26°C geeft de temp.meter aan. Dan begin je toch hard te twijfelen of Nederland nu wel zoveel voordelen heeft. Want tja, hier is het toch allemaal zo goed geregeld tenslotte.

    Maar ik ben er nu voor de 3e keer geweest en elk jaar weer ervaar ik de terugreis als heel vervelend. Zou er ook een hoop voor over hebben om er iets te beginnen en me daar te vestigen. Iemand daar ervaring mee ?

    Groetjes Hans

  • Bianca

    Dat gevoel ken ik maar al te goed!!!

    Ik ben een paar jaar geleden een maand geweest en dan valt het tegen!

    Gestresste mensen op het vliegveld, regen regen regen, vooral in de auto terug (piepende ruitenwissers) werd ik toch een potje emotioneel…

    Maar goed, motiveert me telkens weer meer om eraan te werken daar te kunnen blijven, Dus wat dat betreft sluit je maar aan in de rij Hans :-)

    Ligt helemaal aan je kunnen, motivatie en aanpassingsvermogen.

    Verder moet je, indien je niet al te rijk bent, ook moeten kunnen incasseren qua luxe.

    Maar dat heb ik er maar al te graag voor over, geld maakt niet gelukkig (alleen makkelijker).

    Ik heb er famillie wonen, mijn tante was een van de eerste “pelgrims” ik geloof 25 jaar geleden.

    Mijn oom heeft inmiddels een goed lopende bouwbedrijf opgestart maar dat viel/valt niet mee hoor. Ik denk dat Brian dat ook kan beamen. Maar je krijgt er wel een hoop voor terug!

    Maar misschien moet ik maar een uitzendburo beginnen aldaar.

    Werkloosheid is er maar al te groot onder de lokale bevolking.

    Als er iemand is die baantjes weet, hier zijn de de meest gemotiveerde kandidaten te vinden :-)

  • Hans

    Inderdaad motivatie genoeg hier hoor.

    Anders misschien samenbunudeling van krachten .. lees kapitaal .. kom maar op met de ideeën.

    En wat de luxe betreft. Ik woon nu achteraf in een huis van 100 jaar oud. Niets geen luxe hoor. Wat is luxe ?? Een auto ?? TV ??

    Laat mij maar lekker “buiten” wonen, luxe genoeg hoor.

    Het is tenslotte een land (volop) in ontwikkeling, dus er moeten mogelijkheden zijn.

  • Palmanu

    Een tip, denk niet groot maar neem die dingen die heel gewoon lijken maar er nog niet zijn op het eiland…

  • Brian

    Hans,

    Vergeet het maar:

    - het eiland regering werkt initiatieven in de (grootschalig) toeristische industie tegen .. ook spaanse en locale initiatieven .. dat willen ze niet,

    - Palmeros die rijk willen worden gaan naar Tenerife, Gran Canaria of het vaste land,

    - “arogante” buitenlanders krijgen geen kans en geen enkel hulp van de locale mensen die ze zeer hard nodige hebben om te slagen,

    - ‘dromers’ zijn er in overvloed, makkelijk te herkennen en worden absoluut niet serieus genomen,

    - er is zat goedkoop mankracht op het eiland en ze zitten niet op meer te wachten,

    - in de middenstand is een grote locale kennisenkrijg essential,

    - er zijn meer restaurant-stoelen dan dat er klanten zijn,

    - de duitse goederen en diensten markt is bezaadigd (door duitsers),

    - er is een heel klein nederlands/engels/belgisch gemeenschap en die zijn al ruim voorzien van de nodige goederen en diensten,

    - met een willekeurig ‘idee’ red je het niet, je moet een aantal jaren ervaring hebben om ‘interesant’ te zijn als werknemer en zeker veel ervaring en geduld hebben om een bedrijf op te zetten,

    - de gemiddelde Palmero vind het aanbod (op welke gebied dan ook) voldoende op La Palma en zit niet te wachten op ‘moderne’ dingen van het buitenland,

    - voor vele dingen is er gewoon geen markt,

    - ze willen geen ‘ontwikkeling’, dat kennen ze van Tenerife en het vaste land, de mensen dit dat leuk/nodig vinden verlaten het eiland, de blijvers hebben een hekel aan,

    - met welke idee je ook komt is er of geen markt of de markt is bezaadigd of je redt het alleen als je een Palmero of Canario bent.

    Dit klinkt misschien hard maar het is gewoon zo.

    Wij hebben 3 jaar voorbereidingen gedaan voordat we naar La Palma zijn verhuisd.

    Wij hadden het niet gered alleen van klanten op La Palma, ik heb klanten in Nederland en Australie die net voldoende geld opleveren om te kunnen leven.

    Pas naar 3 a 4 jaar zijn wij ‘geaccepteerd’ op La Palma en we worden momenteel overspoeld door aanvragen voor websites omdat wij hebben bewezen dat we

    a, blijven (veel buitenlanders vertrekken binnen 2 jaar en een Palmero neemt niet de risico dat ie in de steek gelaten wordt),

    b, redelijk spaanse spreken en een behoorlijke Palmero kennisenkring hebben opgebouwd,

    c, jarenlang hebben kunnen bewijzen dat wij goed werk leveren en dat mensen voor een redelijk bedrag hun doelstelling kunnen bereiken.

    Wij hebben veel mensen zien komen en zien gaan.

    Veel zijn dromers. Anderen denken dat ze ‘meer ontwikkeld’ zijn dan de (domme/achterlijk) locale bevolking.

    De kortste verblijf die wij kennen is 2 maanden. Een Nederlands stel die dachten beide makkelijk werk te kunnen vinden en ‘even’ een goedkoop apartement … gefaald op alle gebieden, geld op, terug naar huis.

    Een PC winkel (Americaan) heeft het geen 4 maanden uitgehouden .. geen klanten terwijl zijn concurrenten overuren werken, investering kwijt.

    Een Italiaans speciaalzaak (wijn, etenswaren, kant en klaar lasagne enz) heeft het bijna 2 jaar volgehouden, in de eerste jaar liep het redelijk want Palmeros en de hier wonende buitenlanders willen het een (1) keer proberen, maar ze hielden het niet vol. Hoge huur voor het pand, hoge lasten, onvoldoende inkomsten .. net als in Nederland.

    Een Internet ontwerper heeft het bijna 3 jaar volgehouden .. niet gelukt, hij probeerden ook menus en kapsoneskaarten en alles te doen maar de locale drukker was goedkoper, sneller en beter. Hij woont en werkt weer voor een baas in duitsland.

    Restaurants en bars met buitenlandse eigenaren in de (weinig) toeristen gebieden komen en gaan zo snel dat het niet bij te houden is.

    Heb ik ideeen?

    Ja, medisch specialist, huisaarts, leraar (op gewone spaansescholen), notaris (met 10jaar+ ervaring van de spaanse wet). Van alle andere diensten en producten is La Palma voorzien.

    Of je zou een restaurant kunnen beginnen in Tijarafe, daar zijn voldoende toeristen en geen restaurant (wel bars met tapas) … het is anderen daar niet gelukt, maar wie weet, misschien is er iemand met jarenlang kennis van het restaurant-industrie die dat wel zou kunnen?

    Brian

  • Hans

    Hoi Brian, ik vind het helemaal geen vervelende reactie hoor, wel een hele realistische.

    Heb nu 3 jaar een huisje gehuurd daar en vind de mensen daar erg aardig. Dit jaar zaten we in MAZO en buiten het weer om vond ik het hartstikke leuk daar. We hadden goed contact met die mensen daar, ze kwamen een bakkie doen en kwamen uitgebreid afscheid nemen (met cadeau's en alles). Scheelt wel dat we dezelfde leeftijd hadden natuurlijk (34-35)

    Ik zou als Palmeros ook mijn buik vol hebben van die buitelandse gelukszoekers en ook zal ik nooit direct daar een casita kopen. Eerst een huren, de kansen inschatten en dan pas eventuele risico's nemen. Ik loop niet in 7 sloten tegerlijk, maar het zou voor mij een droom zijn om daar te MOGEN wonen/werken. Luxe enzo heb ik helemaal niet nodig, maar dat heb je daar wel gewoon.

    Ach, inventariseren kan nooit kwaad he, en ik ben er van overtuigd, dat waar een wil is zijn er mogelijkheden.

    Maar hou me op de hoogte he en succes daar, misschien ontmoeten we elkaar nog eens, want komen zal ik er zeker blijven doen.

    Groetjess !!!

  • Bianca

    Hans,

    Wat is je huidige beroepsgroep als ik vragen mag.

    Wat Brian hier vertelt is absoluut waar.

    Mijn geluk is dat ik famillie daar heb wonen en, zoals gezegd, mn tante is een v/d eersten geweest en is nu geheel opgenomen, doet vertalingen voor het gerechtshof aldaar, en spreekt vloeiend Spaans.

    Dat vind ik sowieso een must, de taal, idd een hoop “arrogante” mensen die dachten er met “spiegeltjes en kraaltjes” te kunnen komen. Niet dus, heerlijk toch die trots!

    En daarbij heeft mn oom al jaren een bouwbedrijf dat ook grote projecten doet, maar geloof me hij heeft me toch een tegenwerking ervaren wat hem handen vol met geld heeft gekost maar dat je maar hebt te slikken.

    Hij zit in de “duitse scene”. Als ik ooit een mogelijkheid zou hebben gehad dan had ik die al genomen, maar die mensen kunnen je niet echt helpen, moeten zelf al zien te overleven. Mn oom neemt het liefst Palmeros in dienst vanwege het tonen van respekt.

    Maar toch, waar een wil is is een weg, zo wordt het kaf van het koren wel gescheiden…

  • Hans

    Ik ben momenteel CAD-engineer. Maak GWW tekeningen en doe voornamelijk de software-matige kant van AutoCAD. LISP, VBA, Menus, tekeningstandaard maken. Mijn vrouw werkt in de horeca. Ik spreek goed duits engels ned en praat toeristen+ frans

    Spaans zal ik zeker gaan leren. Kan me redden in restaurant, maar dat is zeker niet afdoende daar ben ik me wel van bewust.

    Ik heb mts-wtb opleiding btw

    :)

    grtz Hans

  • Brian

    Hoi Hans,

    Ik ben blij te lezen dat je de boodschap heb gelazen zoals het bedoeld is.

    Er zijn veel te veel dromers die een huis willen kopen of goedkoop apartement huren hier en ‘even’ wat opzetten om uit de kosten te komen.

    Een goedkoop apartement is (net als Amsterdam) moeilijk te vinden. Eigenaren kunnen toeristen prijzen krijgen dus waarom zou het goedkoper moeten zijn? Wat er vrij komt wordt heel snel weer verhuurd en als buitenlander hoor je daar niet eens van. Het is ons wel gelukt maar alleen omdat wij al 4 jaar mensen kenden van onze vakanties.

    Een andere voorbeeld, de makkelaars hier lijken je niet serieus te nemen voor de eerste maanden. En dat klopt ook want 95% van de toeristen die bij makkelaars aankloppen veroorzaken veel werk maar komen niet meer terug. Een hoop verloren tijd voor de makkelaars.

    Er komt zo wie zo een hoop bij kijken als je naar een andere land gaat (ik heb het 2 keer gedaan). Daar boven op heb je de taal, daarna een enorm verschil tussen de nederlands en spaanse culturen en op de Canarische eilanden heb je de problemen van afstand naar de vaste land … en daarna dat op La Palma het een trotse eiland volk is met een geringe inwoners aantal van rondom 80,000. Die is ook verdeeld over de 2 helften van het eiland (oost/west) met verder verspreiding naar het noorden en een beetje naar het zuiden toe. Je praat over gemeenschappen van 43 (El Tablado) tot hooguit 20,000 inwoners. Hier in Puntagorda zijn er rondom 1900 mensen, veel zijn familie of verre familie van elkaar en ze kennen elkaar en ook alles van elkaar. Ze weten ook verbazend veel over de nieuwe buitenlandse inwoners!

    Wij waren goed in de gaten gehouden in het begin. Waren we rijk/arogant enz enz? (Nee) Zouden we het ouwe huis plat gooien en een ‘kast’ neerzetten? (nee), Zouden we de taal leren? zouden we boodschappen doen in dorp? Zouden we met de buren en winkel personeel praten, of ze betwetend neerkijken? (Nee)

    Dat viel reuze mee en langzamerhand zijn ze aan ons gewend en ook wij aan hun.

    De eerst wat wij nu doen als wij nieuwe mensen/klanten ontmoeten is even nagaan wie onze gezamenlijke kennissen zijn .. want die zijn er altijd.

    Als je dat niet doet heb je weinig kans dat mensen je vertrouwen en zaken met je willen doen. ‘Cold calling’ (aankloppen bij onbekenden om je dienst aan te bieden) heeft hier geen zin. Ze luisteren netjes en je hoort er niets meer van … want ze kennen je niet. Als je een goede naam opbouwt dan komen ze je opzoeken .. dat maken we regelmatig mee .. ook op een zondag middag dat mensen plotseling voor de deur stond met de vraag of we hun huisje op onze website wilden zetten!!!! Hadden ze van kennissen gehoord dat wij dat (goed) doen en ze kwamen even langs want ze waren al in de buurt voor de Puntagorda markt.

    Niet iedereen kan zich thuis voelen in een maatschappij met zoveel sociale controle, maar wij vinden het inmiddels prettig. Je voelt je echt thuis. Het heeft de nadeel dat zaken of boodschappen doen soms heel lang duurt want je komt altijd een bekende tegen en je maakt een babbeltje mee (anders ben je onbeleeft). Mede door de sociale controle is er weinig criminaliteit en respect voor elke is hier essentieel.

    Het is wel even wennen, maar we benutten nu de voordelen.

    Het is natuurlijk iets anders in ‘de grote steden’ Los Llanos 20,000 inwoners en Santa Cruz met 18,000 geloof ik, maar niet veel anders. In de ‘kunstmatig toeristen dorp’ Los Cancajos merk je weinig van, daar is alles gericht op de toeristen. En ook niet op de boulevard in Puerto Naos en Tazacorte maar zelfs daar kennen de vaste bewoners elkaar goed en kijken uit voor elkaar.

    Als je een keer op het eiland bent en je hebt zin om langs te komen dan laat het weten. (Hint: Bezoekers met echte-stroopwafels o.i.d zijn altijd welkom).

    Brian

    www.islalapalma.com

  • Hans

    Iemand van jullie ook MSN gebruiker ?