Kantklossen op dit eiland?

  • willy

    Wie weet of er op dit eiland ook gekantklost wordt, of weet iemand een museum waar kant te zien is?

    Willy

  • Richard

    Hallo Willy,

    Ik ben geen specialist op het gebied van handwerken. Ik weet wel dat dit veel gebeurd op La Palma. In Fuencialiente en los Llanos zitten in ieder geval winkels met handwerkartikelen. Het leuke is dat je ook ter plekke kunt zien hoe ze de produkten maken. Ik geloof dat in El Paso een heel bekend atelier is, maar tijdens onze bezoeken aan El Paso hebben wij dit atelier niet gevonden. Wellicht dat Brian of Roger hier meer info over hebben.

    Ga je binnenkort naar La Palma? Zo ja, heel veel plezier.

    Vriendelijke groet

    Richard

  • Brian

    Ik ben ook geen expert, maar je ziet hier regelmatig handgemaakte kant stukken.

    Het vormd ook deel van de veel verschillende traditionele klederdrag wat bij feesten, carneval, optredens en dorpsfeesten te zien zijn. Ze zijn er erg trots op en iedere gemeente of dorp heeft hun eigen klederdrag.

    De laatste keren dat wij naar de markt in Mazo zijn geweest was er een grote assortiment in de ruimte boven de markt .. wij komen daar niet zo vaak want we wonen dichtbij de boerenmarkt in onze eigen Puntagorda.

    In sommige ‘toeristen winkels’ kan je het ook kopen, maar je moet uitkijken dat het wel op La Palma gemaakt is want er is ook goedkoop machinaal gemaakt nep-spul.

    Kantklossen is arbeidsintensief dus de resultaten zijn niet goedkoop, maar wel autentiek.

    In het gehucht El Tablado aan de noordkust is een vrouw die kantklossen doet in haar ‘garage’, zij zit net binnen de open deuren en is de hele dag bezig, ze heeft ook een aardig verzameling van haar handarbied tentoon gesteld, en natuurlijk is het ook te koop.

    Kantklossen wordt meestal op deze manier gedaan, kleinschalig.

    Ik denk dat de atelier dat Richard bedoeld in EL Paso is de Zijde Museum … maar misschien is er ook een kantklossenatelier. De Zijde Museum is een vrij onopvallend gebouw aan de hoek van de straat met de naam gegraveerd in de ramen … je loopt er makkelijk voorbij. Als je van de hoofdweg afslaat langs de grote supermarkt en bij de eerste verkeerslicht rechts af ga, ongeveer een honderd meter verder op (heuvel op) is een zijstraat aan de rechterkant. De zijdemuseum staat aan de hoek aan ‘overkant’ van deze zijstraat.

    Om eerlijk te zijn moet ik toegeven dat, ondanks het feit dat onze boekhouder in die zijstraat kantoor houdt en wij daar elke 3 maanden zijn voor onze bedrijfsbelastingaangifte, zijn we daar nooit binnen geweest. We zien de mensen en machines wel regelmatig op dorpsfeesten en andere culturele gebeurtenissen.

    Ik moet e.d.d. de tijd vrij maken om sommige van de honderden nieuwe fotos op de website te zetten. Ik heb fotos van zowel kantklossen als de zijde maar jullie kunnen ze niet zien als ze op mijn harde schijf zitten … hoop ik.

    Brian

    www.islalapalma.com

  • Palmanu

    Willy,

    Als je je vraag iets gespecificeerder kunt stellen kunnen we er misschien gerichter op antwoorden. Heb je persoonlijke interesse of zakelijk etc…

    Brian,

    San Antonio geweest?? ook daar weer foto's van??

    Jammer dat ik het gemist heb, mn broer was er wel, dat vind ik nu echt een stukje pure Palmero cultuur.

    Nog 5 weekjes……..

    Roger.

  • willy

    Alvast iedereen bedankt voor de reacties, alle informatie op kantklos gebied is welkom, want ik ben zelf kantklosdocente en ik geef deze informatie dan ook weer door aan de kantklosters die nu dit jaar met vakantie gaan, naar dit eiland.

    Willy

  • willy

    Ik heb enige toelichting gegeven op mijn vraag. Graag zou ik zelf met een kantkloster daar op Palma in contact willen komen.

  • willy

    Bedankt Brian voor je reactie. Als je ooit die vrouw in de garagen ziet klossen vraag dan a.u.b. haar adres, zodat we met elkaar kunnen schrijven over onze hobby.

    Willy

  • willy

    Bedankt Richard voor je spontane reactie op mijn oproepje.

    Willy

  • Palmanu

    Leuk eens heel iets anders tegen te komen hier!

    Als je specifieke vragen nog hebt hierover laat maar gaan…

    Voordat er mensen richting La Palma komen laat het dan weten, wellicht dat we dan concretere informatie kunnen geven.

    Wel belangrijk voor communicatie is dat men Spaans spreekt want iets anders zullen deze echte Palmero's niet kunnen spreken.

    Nu ik het weet zal ik mn ogen open houden als ik er weer ben in Augustus.

    Gr,

    Roger.

  • Brian

    Nee ik ben niet naar San Antonio geweest dit jaar, ik had een klein blessure aan mijn voet, en je moet wel veel lopen bij San Antonio en dat zat er niet in.

    Ik heb fotos van vorige jaar die nog niet op de website staan. :-(

    Er is overigens ook zo een feest ergens bij Mazo de komende weekend.

    Brian

    www.islalapalma.com